افرادی که به زانوی ضربدری مبتلا هستند نگرانی بسیاری در رابطه با وضعیت ظاهری پاها و حتی سلامت کلی بدن خود دارند. این اختلال ارتوپدی که در بسیاری از افراد دیده میشود در صورت بیتوجهی و عدم درمان میتواند مشکلات جدی برای مفاصل مختلف مانند زانو، ستون فقرات و مچ پا ایجاد کند.
حالا شاید این سؤال برایتان پیش آید که آیا راهی برای کاهش این فشارها و حفظ سلامت پاها وجود دارد؟ خوشبختانه استفاده از کفی کفش علاوه بر کفش مناسب یکی از بهترین اقداماتی است که میتوانید برای درمان پای ضربدری انجام دهید. با کلینیک ارتوپدی فنی توان توس همراه باشید تا به این سؤال پاسخ دهیم که آیا استفاده از کفی کفش برای پای ضربدری مؤثر است؟
عارضه پای ضربدری
پای ضربدری یکی از اختلالات مفاصل است که در آن زاویه و وضعیت طبیعی پاها تغییر میکند. در این بیماری زانوها به یکدیگر نزدیک شده و فاصله میان آنها از بین میرود، در حالی که قوزک پاها از هم فاصله میگیرند. این تغییرات به شکل غیرطبیعی پاها منجر میشود و در واقع ساق پاها به سمت بیرون منحرف میشوند.
پای ضربدری معمولاً در دوران رشد کودکان مشاهده میشود. در این دوران زانوها به صورت طبیعی از یکدیگر فاصله دارند. در بیشتر موارد تا سن پنج سالگی وضعیت زانوها به حالت عادی خود باز میگردد. اما در صورتی که این عارضه ادامه پیدا کند و پس از این سن نیز اصلاح نشود نیاز به درمانهای پزشکی و اصلاحی دارد. اگر فکر میکنید که جراحی زانوی ضربدری برای چه کسانی مناسب است؟ بهتر است بدانید تا جاییکه بتوانیم سعی میکنیم سراغ جراحی نرویم و از درمانهای دیگر استفاده کنیم.
کفی کفش طبی یکی از راهکارهای درمانی پای ضربدری
اگر پس از مراجعه به متخصص ارتوپد پزشک تشخیص داد که برای درمان نیاز به کفی کفش طبی دارید، باید این کفیها را درون کفش استاندارد و مناسب خود قرار دهید و هنگام راه رفتن از آن استفاده کنید. یکی از روشهای معمول برای درمان پای ضربدری، استفاده از کفیهای طبی است.
کفیهای طبی قادرند وزن بدن شما را به طور یکسان توزیع کنند و با کاهش فشار بر زانوها میتوانند تاثیر قابل توجهی در درمان پای ضربدری داشته باشند. با این حال باید توجه داشته کنید که این کفیها به طور عمده برای کنترل درد و اصلاح مشکلات جزئی مفید هستند و بیشتر در مواردی که بدشکلیهای پا خفیف باشد توصیه میشوند.
چرا کفی کفش مناسب برای پای ضربدری ضروری است ؟
ساخت کفش طبی و استفاده از کفی کفش طبی و مناسب با کف پاها برای پای ضربدری (یا پرانتزی) بسیار ضروری است و یکی از اقدامات درمانی است زیرا میتواند به کاهش درد و جلوگیری از شدت ناهنجاری کمک کند. از عمده دلایل نقش مثبت کفی کفش برای زانوی ضربدری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
محافظت از قوس پا
کفی کفش مناسب میتواند از قوس طبیعی پا مراقبت کند و فشار را به طور یکنواخت توزیع کند. همین نکته میتواند به کاهش دردهای ناشی از زانوی ضربدری کمک کند.
کاهش فشار بر مفاصلاز
کفیهای مناسب میتوانند فشار وارد شده بر مفاصل زانو، ران و کمر را کاهش دهند. این فشارها معمولاً به دلیل تغییرات در نحوه قرارگیری پا و حرکت بدن به وجود میآید.
راحتی در طول روز
استفاده از کفی کفش مخصوص میتواند به شما کمک کند تا در طولانی مدت پاهایتان استراحت بیشتری داشته باشند و از خستگی زیاد در طول روز جلوگیری کنید.
بیشتر شدن فعالیتهای روزمره
کفی کفش ارگونومیک میتواند با تنظیم مناسب پا درون کفش و بهتر شدن حرکت آن در طول روز فعالیت بیشتری فراهم کند و از بروز آسیبهای جدید جلوگیری کند.
نکات انتخاب بهترین مدل کفی کفش
هنگام خرید کفی کفش طبی از مراکز فروش کفی طبی کفش باید نکات مهم زیادی را جدی بگیرید تا اثربخشی بهتری را در طول درمان دریافت کنید. در این مبحث چند مورد از این نکات را برای شما بازگو خواهیم کرد.
اندازه و سایز درست
هنگام خرید کفی طبی باید سایز درج شده روی محصول را با کفش و پای خود مطابقت دهید. حتماً یک بار کفی را در داخل کفش خود قرار داده و اندازه آن را چک کنید چون ممکن است فضای داخلی کفش را تنگتر کند و این روش به شما کمک میکند تا مطمئن شوید که کفی اندازه مناسبی دارد. اگر کفی را فقط روی زمین قرار داده و پای خود را روی آن بگذارید احتمالاً متوجه خواهید شد که اندازه آن کمی کوچکتر از پای شما است. بنابراین برای دقیقتر بودن اندازهگیری حتماً کفی را داخل کفش تست کنید.
قوس پا یکی از نکات انتخاب بهترین مدل کفی کفش
به طور کلی پاها سه نوع قوس مختلف دارند؛ قوس کم یا کف پای صاف، قوس طبیعی و قوس بلند. هنگام خرید کفی طبی بسیار مهم است که ابتدا از نوع قوس پای خود آگاه باشید. شناخت دقیق وضعیت قوس پا به شما کمک میکند تا کفی مناسب را انتخاب کنید و از بروز مشکلات بیشتر جلوگیری کنید.
در صورتی که به این نکته توجه نکنید ممکن است استفاده از کفی طبی نه تنها مشکلی را حل نکند بلکه باعث آسیب به پای شما نیز بشود. لازم به ذکر است که هر دو نوع قوس کم و قوس زیاد ممکن است عوارضی مانند دردهای کمر و پا به همراه داشته باشند. در موارد شدیدتر این اختلالات میتوانند باعث تغییر شکل طبیعی پا شوند بنابراین توجه به وضعیت قوس پا از اهمیت زیادی برخوردار است.
جنس کفی طبی برای پای پرانتزی
کفیهای طبی به طور کلی از نظر جنس به سه دسته تقسیم میشوند: سخت، نرم و متحرک. اما تقسیمبندی آنها تنها به جنس محدود نمیشود و موارد دیگری مانند اندازه کفی نیز اهمیت دارند. به عنوان مثال کفیها میتوانند تمام سایز یا 3/4 باشند.
کفیهای تمام سایز تمامی بخشهای کف پا را پوشش میدهند در حالی که کفیهای 3/4 تنها بخشی از پا را پوشش میدهند. انتخاب نوع کفی باید بر اساس توصیه پزشک صورت گیرد زیرا هر فرد نیاز خاص خود را دارد.
هنگام خرید کفی طبی حتماً به سایز آن توجه کنید. اگر کفی تمام سایز را انتخاب کردید حتماً کفی قبلی را از داخل کفش خارج کنید. کفیهای تمام سایز به طور دقیق با شکل پا هماهنگ میشوند و در صورت استفاده همزمان با کفی قبلی ممکن است پا کوچکتر از حالت طبیعی به نظر برسد.
میزان استفاده از کفی کفش طبی در طول روز
اگر در طول روز ساعتها به صورت ایستاده فعالیت میکنید بهتر است در ساعتهای اوج کار از کفی کفش طبی درون کفش خود استفاده کنید اما با این حال اگر به صورت مداوم از این کفیها استفاده کنید هیچ آسیبی به پاهای شما نمیرسد.
به طور میانگین ۸ ساعت از روز باید پاهای شما روی کفی کفش طبی قرار بگیرد تا اثر مطلوب خود را بگذارد. دقت کنید علاوهبر کفی طبی باید کفش شما نیز استاندارد بوده و پنجه های پهن و رویه محکمی داشته باشد تا از پای شما به خوبی محافظت کند.
خلاصه
پای ضربدری همانطور که با مشکلات زیادی همراه است به همان میزان با روشهای مختلف میتوان آن را درمان کرد. اما برای نتیجهگیری مطلوب از سنین کم باید درمان را تحت نظر پزشک متخصص ارتوپدی آغاز کنید. در این سن کودکان مفاصل نرمتر و قابل انعطافتر دارند و به راحتی تغییر شکل پیدا میکنند. اما پای ضربدری با بالا رفتن سن ممکن است تنها با عمل جراحی پر ریسک درمان شود.